Sosyal aktiviteler üzerine odaklanan müdahaleler, yetişkinler arasındaki depresyon belirtilerini büyük ölçüde azaltıyor. En son yapılan araştırma sonuçları bunu gösteriyor.
Devlet Hastanesi Nordic Okulu doktora öğrencisi Anna Forsman sosyal aktivitelerin yetişkinlerin bireysel ihtiyaçlarına ve yeteneklerine göre adapte edilmiş olmasının yaşlı bireylerin bakımında göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.
Depresyon yaşlılılar arasında en yaygın ruh hastalıklarındandır ve yaşlanan nüfusun sürekli artışıyla birlikte bu, öncelik tanınması gereken bir sağlık sorunudur. Psikososyal müdahaleler 65 yaş ve üzeri kişiler arasındaki depresyon belirtilerini önlemekte önemli bir etkiye sahiptir. Depresyonu önlemeyi amaçlayan ve yaşlıların akıl sağlığını destekleyen psikososyal müdahalelerin çeşitli şekilleri sistematik bir araştırmada karşılaştırıldı. Anna Forsman, psikososyal müdahalelerin farklı şekillerini gözden geçirirken sosyal aktivitelerin yaşlı kişilerdeki akıl sağlığını geliştirme konusunda en umut verici yöntemler olduklarını belirtti.
Sosyal aktivitelerde gösterilen etkinin yanında beden eğitimi, beceri geliştirmeye yönelik eğitim, destek grupları, hatıralara dalma ya da birleştirilmiş içerikle müdahaleler için belirli bir etki bulunamamıştır.
Anna Forsman'ın sistematik araştırması ve meta analizi, 2009'un ekim ayına kadar 11 elektronik veri tabanındaki sistematik araştırmalarına dayalıdır. Amaç, depresyon başlangıcının nasıl önlenileceği ve yaşlılar arasındaki akıl sağlığını nasıl desteklenileceği konusunda delile dayalı bilgi ve iyi örnekler derlemek ve değerlendirmekti.
Hayat boyu akıl sağlığını desteklemek ve ruhsal bozukluğu önlemek için kanıta dayalı müdahaleleri değerlendirme amacı taşıyan bu araştırma, AB tarafından finanse edilen DataPrev projesi ile yürütüldü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder